6 oktober 2020

Städa miljövänligt med Ättika

Är ditt städförråd lika naturligt och miljövänligt som ditt badrumsskåp? Om inte är det nu dags att byta ut dina starka rengöringsmedel mot både miljövänligare och billigare alternativ! I denna artikel ger vi dig tipsen på hur du bäst använder din ekologiska ättika för att få ett skinande rent hem. Ättika är en riktig universal […]

Städa miljövänligt med Ättika

Är ditt städförråd lika naturligt och miljövänligt som ditt badrumsskåp? Om inte är det nu dags att byta ut dina starka rengöringsmedel mot både miljövänligare och billigare alternativ! I denna artikel ger vi dig tipsen på hur du bäst använder din ekologiska ättika för att få ett skinande rent hem.

Ättika är en riktig universal produkt som fungerar lika bra att använda till matlagning som städning (OBS! Ättikan från Gröna Gredelina ska endast användas för städning och får inte förtäras). Eftersom ättika är surt löser det enkelt upp fettfläckar, dessutom är den konserverande vilket håller bakterier och dålig lukt borta.

Ättika som miljövänlig badrumsrengöring

Smutsiga kakelplattor och kalkbeläggningar kan vara envisa att få rent, men med ättika blir det förvånansvärt lätt. För att rengöra dina smutsiga kakelplattor använd en trasa fuktad med ättika och torka rent. Skulle kalk och mögel finnas kvar? Spray då på lite extra ättika och låt verka över natten innan du upprepar proceduren.

Ättika är även perfekt att använda för att både rengöra och avlägsna dålig lukt från toaletten. Häll ättikan i toalettstolen och låt verka över natten, använd sedan toaborsten för att borsta rent. Din toalett blir som ny!

Ättika som miljövänlig köksrengöring

Självklart är ättikan även lysande att använda för att rengöra ditt kök. Använd som ugnsrengöring genom att spray ättika där den är smutsig och sedan sätta ugnen på 50 grader i 20-30 minuter innan du torkar ur den med en fuktig trasa. På samma sätt kan ättika även användas för att rengöra din mikrovågsugn. Blanda då ättikan med varmt vatten och lite citron i en skål som du sätter i mikron, kör på full effekt i några minuter och sedan kan du enkelt torka bort matresterna.

Använd ättika för att städa och få bort dålig lukt ur kylskåpet. Blanda då bara ättika med vatten och ha som rengöringsmedel för att torka ur ditt kylskåp.

Ättika som miljövänlig allrengöring

Med inspiration från Instagrams alldeles egna städexpert Ekotipset har vi fått receptet på denna ekologiska och miljövänliga allrengöring. Allt du behöver är 1 dl ättika, 3-4 dl vatten samt några droppar diskmedel (självklart förespråkar vi Gröna Gredelinas ekologiska diskmedel som är skonsamt mot både din hud och vår miljö.) Blanda allt i en tom sprayflaska och nu har du kanske världen bästa allrengöring. Den funkar lika bra för att putsa speglar och fönster som att torka av diskbänken. Bara din fantasi som sätter stop för vad detta mirakelspray kan göra.

Ättika som miljövänligt sköljmedel

Det kanske låter lite konstigt att du ska använda ättikan som sköljmedel för vi vill ju inte att den starka doften ska sprida sig till kläderna. Men som nämnt innan är ättiksspriten perfekt för att avlägsna dåliga lukter så som svett. Genom att byta ut ditt sköljmedel mot ättika gör du både miljön och dina kläder en stor tjänst!

Ättika som miljövänligt ogräsmedel

Ättikan är perfekt att använda för att både ta bort ogräs och minska dess återväxt. Spraya ättika på ogräs och du kommer märka att det efter en stund blir brunt och börjar vissna. Rensa bort ogräset och spraya sedan ättika igen på rötterna, det kommer göra så att det tar längre tid för ogräset att växa upp igen.

Här har du en sammanfattning på ättikans användningsområden:

  • Använd som badrumsrengöring
  • Använd som köksrengöring
  • Använd som allrengöring
  • Använd som sköljmedel
  • Använd som ogräsmedel

Är du sugen på att köpa hem dina egna ättika och på ett miljövänligt sätt få ett skinande hem? Klicka hem den här nedan!