16 mars 2021

Vårda och mjukgör torra läppar

Torra läppar under höst, vinter och vår? Vid lägre temperaturer sjunker fuktnivån i luften vilket bidrar till att den tunna huden på läpparna blir mer känslig. Det är då vanligare att dina läppar blir både torra och nariga. Med dessa tips kan du hålla dina läppar fortsatt mjuka och härliga, oberoende av årstid och temperatur. […]

Vårda och mjukgör torra läppar

Torra läppar under höst, vinter och vår? Vid lägre temperaturer sjunker fuktnivån i luften vilket bidrar till att den tunna huden på läpparna blir mer känslig. Det är då vanligare att dina läppar blir både torra och nariga.

Med dessa tips kan du hålla dina läppar fortsatt mjuka och härliga, oberoende av årstid och temperatur.

Peela bort torr hud

Genom att peela huden på dina läppar får du enkelt bort döda hudflagor som annars kan upplevas som torra partier. Dina läppar kommer istället kännas fräscha, mjuka och återfuktade. Regelbunden exfoliering mjukar upp läpparna och gör att läppbalsamets läkande ingredienser kan absorberas bättre.

Då huden på dina läppar är något känsligare än i resterande del av ansiktet är det viktigt att välja en skonsam peeling.

Skonsam peeling för hela ansiktet

Product image
30 – 100ml
Maria Åkerberg
Papaya Peeling fr.
79 kr
79 kr
Product image
50ml
Esse Skincare
Microderm Exfoliator
kr
499 kr
Product image
30ml
Marina Miracle
Shea Hydration Mask
kr
349 kr

Vårda och återfukta

För att uppnå mjuka läppar är det viktigt att regelbundet, helst dagligen smörja in läpparna med ett mjukgörande läppbalsam. Undvik balm med kemiska tillsatser eftersom dessa på sikt kan torka ut dina läppar. Satsa istället på ett balm med naturligt vårdande ingredienser som sheasmör, kokosolja, jojobaolja och aloe vera.

Jojobaolja

Denna mirakelolja både lugnar irriterad hud samt arbetar för att binda fukt. Det vill säga en perfekt kombination för nariga och torra läppar. Dessutom kan jojobaoljan med fördel användas till de mesta på kroppen och är därför en bra produkt att ha hemma.

Läs mer om Jojobaoljans många positiva effekter på vår hud.

Bivax

Bivax är ett annat naturligt ämne som ofta används i mjukgörande balmer. Fördelen med bivax är att det skyddar dina läppar utan att täppa till dem. Bivax hittar du bland annat i storsäljaren All Day Balm från Maria Åkerberg.

Är du allergisk mot pollen? Tänk då på att vara lite försiktig med att använda bivax eftersom detta då kan irritera dina läppar istället för att lindra.

peeling-och-läppbalm-för-torra-läppar

Hemmakurer för torra läppar

Behöver du snabb lindring för dina torra läppar och inte hittar något passande balm? Antagligen har du flera passande ingredienser i ditt skafferi som fungerar lika bra för att mjukgöra torra läppar.

Kokosolja

Kokosolja är vanlig ingrediens i skafferiet och badrumsskåpet. Detta naturliga och mjukgörande ämne arbetar för att återfukta, lugna och mjukgöra din hud. Den skyddar bland annat din hud genom att stärka hudens egen skyddsbarriär.

Honung

Honung är intensivt återfuktande och därmed ett perfekt botemedel mot flagnande läppar. Dessutom är honung rik på antioxidanter som skyddar dina läppar mot fria radikaler och infektioner.

Precis som med bivax gäller det här att vara lite försiktig om du är allergisk mot pollen.

Gurka

På samma sätt som du kan lägga gurka på ögonlocken för att minska svullnader kan du även gnugga gurka på läpparna för att återfukta. Gurkan består till 90% av vatten och tillsammans med uppiggande C-vitamin och koffeinsyra arbetar denna grönsak mjukgörande och återfuktande på din hud.

Undvik torra läppar – 5 tips

För att undvika torra läppar finns det några enkla saker du kan göra och andra saker som du inte ska göra!

  • Gör det till en vana att smörja in läpparna med ett rikligt lager läppbalsam innan läggdags. På så sätt kan det jobba ostört under natten.
  • Är det soligt ut? Använd då ett läppbalm med SPF, solen kan nämligen torka ut huden.
  • Drick vatten. En uttorkad kropp leder till en uttorkad hud, se därför till att dricka vatten.
  • Slicka inte på läpparna! Vi vet att det kan verka lockande men salivet avdunstar snabbt och tar då med dig fukt från läpparna.
  • Försök undvika att använda matta läppstift när det är kallt. Dessa innehåller mer pigment och mindre vårdande oljor vilket gör att de tar fukt från din hud.