28 juli 2020

Så får du sminkbasen att hålla – steg för steg

Att få till en perfekt bas som håller hela dagen kan kännas knepigt många gånger, men det behöver inte alls vara så svårt som man tror. Hemligheten bakom en naturlig bas är nämligen en bra och vårdande hudvårdsrutin. Boosta därför huden med fukt för att ge sminket en bra grund. Med ekologiskt smink behöver du […]

Så får du sminkbasen att hålla – steg för steg

Att få till en perfekt bas som håller hela dagen kan kännas knepigt många gånger, men det behöver inte alls vara så svårt som man tror. Hemligheten bakom en naturlig bas är nämligen en bra och vårdande hudvårdsrutin. Boosta därför huden med fukt för att ge sminket en bra grund.

Med ekologiskt smink behöver du heller inte oroa dig för att skadliga kemikalier tränger in i huden. Sminket fungerar istället som ett komplement till din hudvårdsrutin och mättar huden med bra ingredienser som skyddar från yttre påfrestningar under dagen. Det är alltså bättre att använda bra smink, än att inte använda något smink alls.

Med några enkla steg lovar vi att din bas kommer att hålla sig på plats hela dagen!

Förbered din hud med fukt

Först och främst är det viktigt att du mättar din hud med fukt, detta genom att applicera ditt ansiktsserum och eller ansiktsolja samt din skyddande ansiktskräm och återfuktande ögonkräm. En hud utan fukt kommer istället absorbera fukten som finns i din foundation vilket ger ett kakigt och onaturligt utseende. Med detta sagt går vi nu vidare med hur du steg för steg applicerar sina sminkprodukter och får ett hållbart resultat.

En bra hudvårdsrutin är bra för alla – har du uppdaterat din för kallare väder nu till hösten och vintern?

Grunda med primer

För att kunna få det snygga slutresultatet som så många av oss är ute efter är det viktigt att redan från början lägga en hållbar grund. Med en Primer lägger du grunden för din foundation och efterkommande produkter som då har lättare att fästa. Primern jämnar ut huden, dämpar rodnader och ger huden en slätare struktur.

För bästa resultat är det viktigt att du väljer en primer som är anpassad till din hudtyp. Har du en torr hud behövs en Primer som ger fukt till huden, har du däremot en fet hud är det bättre med en Primer som mattar ner din hud.

Tips! Låt gärna din dagkräm sjunka in i huden någon minut innan du applicerar din primer.

Jämna ut med foundation

Efter att du förberett huden med en passande primer är det dags att applicera din Foundation. Här är det lika viktigt att hitta den perfekta nyansen som att hitta rätt formula. Och kanske viktigast av allt – rätt redskap att applicera med.

För ett täckande resultat

Önskar du ett täckande resultat är en flytande foundation oftast det säkra kortet. Våra flytande foundations är helt ekologiska och innehåller vårdande ingredienser som är bra för din hud. Om du har torr hy – välj en foundation med extra återfuktande egenskaper som tillexempel hyaluronsyra som bland annat finns i Inikas Liquid Foundation.

Product image
Esse Skincare
Foundation 30ml
749 kr
749 kr
+6
Product image
Inika Organic
Liquid Foundation
429 kr
429 kr
+4
Product image
Maria Åkerberg
Foundation
349 kr
349 kr
+1

Applicering av flytande foundation

Fördelen med en flytande foundation är att täckningsgraden lätt kan arbetas upp med hjälp av rätt redskap. Välj en traditionell foundationborste eller en fuktig makeupsvamp för att applicera din foundation.

För ett naturligt resultat

Föredrar du lätt täckning så kan du välja mellan BB-Cream och Mineralpuder. En BB-cream fungerar som en ”lätt” foundation samtidigt som den vårdar och ger lyster till huden. Den är alltså inte lika täckande som en vanlig foundation och är perfekt för dig som önskar ett naturligt resultat. Ett mineralpuder är en blandning av foundation och puder och lämnar huden med en jämnare hudton och förbättrad lyster.

Product image
Inika Organic
Loose Mineral Foundation
399 kr
399 kr
+8
Product image
Inika Organic
Baked Mineral Foundation
429 kr
429 kr
+8
Product image
Inika Organic
BB Cream
399 kr
399 kr
+2

Applicering av BB-cream och mineralpuder

För att applicera BB-cream kan du använda dig av en foundationborste, en fuktig makeupsvamp eller med hjälp av fingertopparna. Ett mineralpuder appliceras bäst med en kabukiborste. Doppa borsten i mineralpudret och slå av överskottet lite lätt innan du applicerar pudret med mjuka, cirkulerande rörelser. Upprepa tills du nått önskad täckning.

Tips! Börja alltid i ansiktets mitt och arbeta dig utåt för ett jämnare resultat. För bästa resultat glöm inte att även applicera din foundation ner på halsen och på öronen, då får du inga skarpa linjer i ansiktet.

Känner du dig vilsen eller har du kanske inte hittat rätt foundation för din hudtyp ännu? Kontakta gärna en av våra hudterapeuter på hudterapeuten@gronskonhet.amvwpdev.se för guidning till rätt produkt för just din hy.

Täck med concealer

Har du områden som behöver täckas extra, det vill säga där din foundation inte är tillräcklig, då behöver du en Concealer. Vanligt är att applicera en concealer på mörka ringar under ögonen, de röda områdena runt näsan samt på irriterande blemmor.

Viktigt att du väljer rätt nyans på din concealer, det vill säga så att den smälter in i din foundation och naturliga hudton. När det kommer till frågan om concealer bör appliceras före eller efter foundation så anser vi att den ska appliceras efter din foundation för att på så sätt kunna se om och vart du faktiskt behöver extra täckning.

Tips! Applicera gärna med fingret så att produkten lättare smälter in i huden.

Fixera med Mattifying powder

Till sist är det dags att sätta allt på plats med ett Mattifying powder. Detta är oftast ett transparent löspuder som applicerar som ett sista steg för att fixera underliggande produkter och på så sätt få din makeupbas att hålla sig lika snygg hela dagen och kvällen.

Tips! Applicera först med en powderpuff över hela ansiktet för att sedan försiktigt borsta bort överflöd med en makeupborste.

Product image
35-g
Inika Organic
Mineral Mattifying Powder
kr
299 kr

Snabb sammanfattning av stegen:

  • Se till att din hud är återfuktad genom att använda serum och ansiktskräm
  • Grunda med en primer
  • Applicera din foundation med en fuktig makeup svamp eller sminkborste
  • Täck blemmor och mörka ringar med en concealer, applicera med fingret så att den smälter in i huden
  • Fixera allt med ett transparent löspuder

Följ de enkla stegen så kommer du både få en jämnare look samtidigt som din makeup kommer hålla sig på plats hela dagen.