25 juli 2020

Vacker hud med Rosmarin

Kanske förknippar du som många andra med denna härliga ört med smarriga middagar och visst är det inte ovanligt att slänga in rosmarin till en god stek och rostade potatis. Men vad du kanske inte visste är att rosmarin även är en vanlig ingrediens i ekologisk och naturlig hudvård. Forskning visar på att rosmarin använts […]

Vacker hud med Rosmarin

Kanske förknippar du som många andra med denna härliga ört med smarriga middagar och visst är det inte ovanligt att slänga in rosmarin till en god stek och rostade potatis. Men vad du kanske inte visste är att rosmarin även är en vanlig ingrediens i ekologisk och naturlig hudvård. Forskning visar på att rosmarin använts i tusentals år för sina medicinskt helande egenskaper.

Varför är rosmarin bra för huden?

Inom den naturliga skönhetsbranschen används rosmarin som en eterisk olja som med dess stärkande och upplyftande egenskaper gör sig bra till både hud och hår. Rosmarin har antiseptiska egenskaper vilket gör att den bildar en barriär mot smuts och bakterier och kan därmed användas för att skydda sår mot infektioner. Dessutom är oljan helande och används ofta på ömma leder och muskler för att hämma inflammationer och minska svullnader.

Vem bör använda rosmarin och vilka resultat kan jag förvänta mig?

Generellt brukar sägas att rosmarin främst lämpar sig till dig med fet och aknebenägen hud samt till dig med åldrande hud. Eftersom oljan verkar balanserande på hudens talgproduktion är den bra för att ge en mer balanserad och frisk hud.

Rosmarin har även stimulerande egenskaper på hudens blodcirkulation som i sin tur leder till att strama upp, ge ny lyster och en jämnare hudton. Dessutom motverkar den åldrande genom att låta musklerna slappna av och hudcellerna återfuktas.

Hur kan jag få i mig rosmarin via kosten?

Förutom att höja smakerna på din mat är rosmarin bra för att ge en bättre matsmältning, lindra magbesvär och verka urindrivande. Du kan enkelt få i dig lite extra rosmarin med denna honung, lime och rosmarin glaze, perfekt till sommarens grillkvällar.

Vilka ekologiska produkter innehåller rosmarin?