20 juni 2020

Vacker hud med Lavendel

Lavendel är en aromatisk doftande växt som i form av eterisk olja är vanligt förekommande i ekologisk hudvård, där den används som doftsättning, välgörande aromaterapi samt som en lugnande och vårdande ingrediens. Oljan framställs genom ångdestilleringen av lavendelblomman och har en söt, blommig och örtig doft. Varför är lavendel bra för huden? Lavendel har många […]

Vacker hud med Lavendel

Lavendel är en aromatisk doftande växt som i form av eterisk olja är vanligt förekommande i ekologisk hudvård, där den används som doftsättning, välgörande aromaterapi samt som en lugnande och vårdande ingrediens. Oljan framställs genom ångdestilleringen av lavendelblomman och har en söt, blommig och örtig doft.

Varför är lavendel bra för huden?

Lavendel har många positiva egenskaper på vår hud, förutom att vårda och lugna verkar den eteriska oljan även sårläkande, antiseptisk och antiinflammatorisk. Oljan innehåller välgörande vegetabiliska fettsyror vilket gör den djupt återfuktande på huden.

eterisk-olja-lavendel

Vem bör använda lavendel och vilka resultat kan jag förvänta mig?

Tack vare att lavendel är en mild eterisk olja kan den användas av alla hudtyper men brukar främst rekommenderas till dig med känslig hud samt till dig med hudåkommor som eksem och akne. Eftersom oljan är antiinflammatorisk har den positiva effekter på en känslig hud då den verkar lugnande och vårdande.

Även du som lider av akne eller har en fetare hudtyp kan dra nytta av den eteriska oljan, lavendel hjälper nämligen till att balansera hudens talgproduktion samt minska bakterierna som kan orsaka akne på huden. Dessutom stimuleras hudens celler vilket ökar bildandet av ny vävnad och då bidra till att minska akne.

Lavendel har även visat sig vara användbar i hudvård, den eteriska oljan har nämligen svampdödande egenskaper som motverkar mjäll i en torr hårbotten.

Hur kan jag få i mig lavendel via kosten?

Det är inte bara huden som drar nytta av lavendelblomman, genom att även konsumera denna växt kan det hjälpa dig att förbättra immunförsvaret och lindra huvudvärk. Vanligt är det att dricka en kopp lavendelte innan läggdags för att få kroppen att slappna av.

Vilka ekologiska produkter innehåller lavendel?