13 juni 2020

Vacker hud med Kokosolja

På senare år har den kallpressade kokosoljan blivit en stor succé i både kök och badrum och med oljans många fördelar är det inte svårt att förstå varför. Du har säkert redan gissat att den berömda kokosoljan framställs från kokosnöten, närmare bestämt från den feta frövitan som torkas och pressas. Oljan består till 90% av […]

Vacker hud med Kokosolja

På senare år har den kallpressade kokosoljan blivit en stor succé i både kök och badrum och med oljans många fördelar är det inte svårt att förstå varför. Du har säkert redan gissat att den berömda kokosoljan framställs från kokosnöten, närmare bestämt från den feta frövitan som torkas och pressas. Oljan består till 90% av medellånga fettsyror som till skillnad från andra mättade fetter har en rad positiva egenskaper på hår, hud och kropp.

Varför är kokosolja bra för huden?

Den kallpressade och ekologiska kokosoljan innehåller flera ämnen som är bra för både hud och hår, bland annat är den rik på laurinsyra som med sina antibakteriella egenskaper motverkar bakterier, svamp och virus. Denna unika egenskap gör att kokosoljan fungerar lika bra som en återfuktande fotkräm för att reducera svamp och torra hälar. Kan även användas som en hemmagjord tandkräm för att motverka plack och karies.

Förutom antibakteriella egenskaper innehåller kokosoljan E-vitamin och antioxidanter som gör den till en naturligt återfuktande och mjukgörande kräm för kropp, ansikte och hår.

Oljan kan även användas som sminkborttagning för att på ett smidigt sätt avlägsna oljebaserad smuts och smink. Dessutom är den perfekt att använda som deodorant då den vårdar, återfuktar och minskar ovälkommen lukt.

ekologisk-kokosolja

Vem bör använda kokosolja och vilka resultat kan jag förvänta mig?

Det finns flera olika hudtyper som kan dra nytta av kokosoljans många fördelar. Tack vare oljans antibakteriella egenskaper kan den användas för att lindra vanligt förekommande hudåkommor som akne, eksem, psoriasis och dermatit.

Vanligt är det också att kokosolja rekommenderas till personer med torr och mogen hud. Genom att eliminera hudens fuktförlust samt reparera bindväven så kan du uppleva att rynkor och fina linjer reduceras.

Tips! Använd gärna kokosoljan till den känsliga huden runt ögonen så kommer du ser hur svullnader och mörkar ringar minskas.

Hur kan jag få i mig kokosolja via kosten?

Som nämnt ovan består kokosolja till största del av en sammansättning medellånga fettsyror som till skillnad från andra mättade fetter konsumeras av kroppen istället för att lagras, så det är tvärtemot vad man tidigare trott. Så en bra fettkälla som både kan öka ämnesomsättningen samt ge dig en längre mättnadskänsla. Önskar du få i dig mer av den nyttiga kokosoljan? Testa gärna receptet på denna smarriga Granola!

I vilka ekologiska produkter hittar jag kokosolja?