21 oktober 2021

Sätt färg på din makeup

Oavsett om du har en heltäckande eller en lättare makeupbas är det alltid lite roligare att addera lite färgglad makeup till sminkrutinen. Vi tipsar om hur du, med ett par enkla knep kan sätta färg på din makeup för en mer livfull och gladare look. Och det bästa av allt – med hjälp av helt […]

Sätt färg på din makeup

Oavsett om du har en heltäckande eller en lättare makeupbas är det alltid lite roligare att addera lite färgglad makeup till sminkrutinen. Vi tipsar om hur du, med ett par enkla knep kan sätta färg på din makeup för en mer livfull och gladare look.

Och det bästa av allt – med hjälp av helt ekologiska och naturliga produkter som är bra för både huden och miljön!

Rouge

Rouge har till uppgift att efterlikna den naturliga rosa rodnaden på våra kinder. Rougets nyans livar upp huden och tillsammans med resterande sminkprodukter skapar den en komplett look. För att få ett så naturligt resultat som möjligt rekommenderar vi dig att välja en rouge som framförallt matchar din naturliga hudton, samt resterande toner i din sminkning. Ett tips är att utgå från färgen på dina läppar eller applicerad ögonskugga.

Är du kall i hyn så välj gärna en rouge med kallare ton – exempelvis Blush i färgen Spring från Maria Åkerberg. Om du däremot har en varm hudton rekommenderar vi att välja en rouge med en ton åt det varmare hållet – exempelvis Loose Mineral Blush i färgen Blooming Nude från Inika.

Applicering av rouge

Rougets ton går ofta i flera olika färger och finns i både puderrouge och cremerouge. Applicera rouge med en rougeborste på äppelkinderna för att framhäva våra naturligt rosiga kinder eller längs kindbenen för att ge extra dimension. Svep lätt med borsten över kinderna och vidare upp mot tinningen.

Cremerouge skiljer sig i konsistensen jämfört med en puderrouge och är särskilt bra för dig med torr hy. Det lättaste sättet att applicera en cremerouge är med fingrarna. Dutta försiktigt ut rougen på kinderna med långfingret – tona sedan ut för att få ett jämnt resultat.

Tips! Cremerougen Lip & Cheek Cream från Inika fungerar lika bra att använda på läpparna som på kinderna. Produkten smälter in i huden och ger en härlig färg och lyster som håller hela dagen – perfekt för vackra läppar och naturligt hälsosamma kinder.

Ögonskugga

En snygg ögonmakeup kan höja hela din sminkning, oavsett om du är ute efter en vardaglig look med naturliga färger eller ett mer festligt resultat. Området kring ögat är extra tunt och känsligt, därför är det extra viktigt att vi tar hand om huden och använder oss av naturliga produkter som inte bara sätter färg – utan som faktiskt vårdar och skyddar huden samtidigt.

Naturlig ögonskugga finns i både lös och pressad form och du applicerar den lättast med hjälp av olika typer av borstar. I vårt sortiment hittar du ögonskuggor i flera olika färger – både med skimmer och matt finish som även passar dig med känsliga ögon. Nedan tipsar vi om hur du kan använda ögonskugga och respektive redskap för att göra en enkel brun-rosa ögonsminkning som passar perfekt till både vardag och fest.

Tips! Rougen i färgen Blush från Maria Åkerberg fungerar även utmärkt som ögonskugga.

Så applicerar du ögonskugga

Steg 1: Primer
Applicera primer på ögonlocket för att ögonskuggan ska fästa bättre och inte lägga sig i veck.

Steg 2: Mjuka upp globlinjen
Mjuka upp globlinjen med en neutral brun/rosa skugga med hjälp av en blending brush.

Steg 3: Måla skimrig ögonskugga
Måla ljus skimrig ögonskugga på hela ögonlocket med hjälp av en platt makeuppensel. Skimret lyfter fram ögonlocket och gör att ögat ser piggare ut.

Steg 4: Markera ögonlocket och ögats form
Markera och lyft ögonlockets yttre del med en lite mörkare skugga med skimmer. Den mörka skuggan ramar in ögonen och är lättast att applicera med en rundad borste.

Steg 5: Sätt extra färg på ögonlocken
Spraya lite ansiktsvatten på en pensel och applicera en skimrig ögonskugga för maximal färg. Använd dig gärna av en platt pensel. Den platta penseln gör att färgen blir extra pigmenterad. Dutta gärna på ögonskuggan med hjälp av penseln för bästa effekt. Även sprayen får skuggan att fästa bättre och gör den mer intensiv i färgen vid applicering.

Steg 6: Fördjupa ögonsminkningen
Borsta en mörkare ögonskugga i ögonvrån (på ögonlockens yttre del) med en lite större, fluffigare pensel. Den mörka skuggan ramar in ögonen och ger ett djup till din ögonsminkning. Den fluffiga penseln tonar ut ögonskuggan fint och gör att övergångsskuggorna smälter in i varandra.

Tips! Om du vill att ögonen ska se extra pigga ut kan du även applicera en ljus ögonskugga med skimmer längst in i ögonvrån.

Eyeliner

Eyelinern kommer till användning när man vill markera fransraden, definiera blicken eller framhäva ögats form. En klassisk eyeliner är en svart linje längsmed fransraden som ramar in ögat på ett diskret men effektfullt sätt. Forma ögonen på det sätt som känns bäst för dig – oavsett om det är en klassisk stil, sotad eyeliner eller smal linje med vinge.

En eyeliner behöver inte alltid vara svart, utan passar minst lika bra med färg. Välj en som matchar din ögonskugga eller outfit. Visste du att vissa färger framhäver vår egen ögonfärg? En eyeliner i blå ton framhäver framförallt bruna ögon. Har du gröna/grå ögon rekommenderar vi dig att använda en lila eyeliner, och har du blå ögon, ja – då är orange färgen för dig!

Tips! Om du önskar en lite piggare look passar vi även på att tipsa om den vita eyelinern. Ofta används en vit eyeliner för att öppna upp ögat och få det att se både större och piggare ut. Applicera längsmed nedre fransraden för bästa effekt.

Product image
Maria Åkerberg
Eyeliner
179 kr
179 kr
+6
Product image
Inika Organic
Liquid Eyeliner
kr
249 kr

Läppstift

Avsluta din sminkning med en extra färgklick på dina läppar! Naturliga läppstift består av växtbaserade oljor, naturliga vaxer och färgpigment som vårdar och skyddar dina läppar. Det finns både matta, krämiga och glansiga läppstift – välj det du tycker bäst om. Ett matt läppstift har ofta lite mer pigment i sig och håller lite bättre än ett glansigt, medan ett glansigt ger ett mer naturligt och återfuktande resultat.

Har du torra läppar och vill använda dig av ett matt läppstift rekommenderar vi att använda en skonsam peeling/läppskrubb innan applicering. Vi rekommenderar Lip Trio Kit för bästa peelingeffekt. Produkten innehåller bland annat Citrus Enzyme Lip Exfoliator som är en effektiv och mild peeling för att avlägsna döda hudceller och mjuka upp dina läppar.

Det finns många olika tekniker för hur man applicerar läppstift. Man kan använda en pensel, ett finger eller helt enkelt måla med läppstiftet. För att främhäva dina egna konturer rekommenderar vi även att använda en läppenna innan applicering. Läppennan förhindrar att både läppstift och läppglans flyter ut och gör att läppstiftet håller lite bättre under dagen.

Hudterapeuten tipsar! Bästa tipset för släta och återfuktande läppar är att följa upp peelingen med en läppmask som lämnas på över natten. Läpparna blir mjuka och känns mer fylliga. Cream mask från Esse är magisk. Den är multifunktionell och fungerar att använda till både ansiktet, ögonen och läpparna.

Läppglans

Ett vårdande läppglans passar perfekt för dig som vill att läpparna ska se fylligare ut, samtidigt som det jämnar ut ojämnheter. Förutom att ge glans och färg till läpparna ger läppglanset intensiv återfuktning och mjukgör läpparna på djupet. Välj ett läppglans med färg om du önskar en mer iögonfallande sminkning eller ett neutralt glans för en mer naturlig look.

Tips! Använd ett naturligt läppglans för att ge extra glans och lyser över ett matt läppstift.

Redskap

Borstar och redskap är många gånger grunden bakom en riktigt bra makeup. Redskapen är anpassade för olika ändamål och produktens formula. Samtliga makeupborstar i vårt sortiment är gjorda av syntethår och passar perfekt för dig som är ute efter helt veganska borstar.

Undvik bakterier med skonsam rengöring

För att få våra sminkborstar att hålla längre är rengöringen A och O. När vi tvättar våra sminkborstar undviker vi att orenheterna från borsten förflyttar sig till vårt ansikte. Bakterierna som en otvättad borste kan samla på kan på sikt även orsaka inflammationer – och det vill vi självklart undvika genom att tvätta och ta hand om våra borstar.

Så rengör du dina borstar

Om du använder dina sminkborstar varje dag rekommenderar vi att tvätta borstarna ungefär 1 gång i veckan. Gör det till en del av din söndagsrutin eller varför inte lägga en vårdande ansiktsmask under tiden? Nedan hittar du en snabb guide på hur du enklast rengör dina borstar på ett skonsamt sätt.

1. För att rengöra borstarna rekommenderar vi att använda ett milt ekologiskt schampo och en skål med ljummet vatten.

2. Doppa borsten i det ljumna vattnet. Addera därefter lite av schampot och cirkla penseln försiktigt i handflatan tills sminket börjar lossna från borsten.

3. Skölj ur borsten tills den är ren. Upprepa tills det inte finns några produktrester kvar i borsten.

4. Placera sedan den rengjorda borsten på en vikt handduk med borsthåren nedåt. Om borsten är vinklad nedåt rinner vattnet bort från skaftet, vilket betyder att vi undviker att limmet inuti borsten lossnar och borsthåren trillar av. Låt sedan självtorka.

Tips! Det går även att använda en anpassad borstrengöring efter varje användning för att hålla bakterierna borta.

Psst.. du har väl inte missat vårt inlägg om sminkbasen? Läs mer här!