1 november 2020

Så lindrar du en känslig hud

Under senaste åren är det fler och fler personer som upplever att de lider av känslig hud. Denna negativ utveckling är egentligen inte så konstigt i och med att miljön blir tuffare och tuffare, vår hud behöver idag stå ut med mycket än vad den behövde för några år sedan. Men hur vet du då […]

Så lindrar du en känslig hud

Under senaste åren är det fler och fler personer som upplever att de lider av känslig hud. Denna negativ utveckling är egentligen inte så konstigt i och med att miljön blir tuffare och tuffare, vår hud behöver idag stå ut med mycket än vad den behövde för några år sedan. Men hur vet du då om du har känslig hud och kanske det viktigaste av allt, hur bär du dig åt för att lindra din känsliga och reaktiva hud? Detta ger vi svar på i denna artikel.

Så vet du om du har känslig hud

En del föds med känslig hud men det är också vanligt att känslighet utvecklas senare i livet och då ofta på grund av faktorer som starka temperaturväxlingar, föroreningar, hormonell obalans eller medicinering.

En känslig hud kännetecknas ofta av fina porer, synliga blodkärl, sen har huden en tendens att lätt bli både irriterad och röd. Många gånger upplevs huden som stram eller stickande. En känslig och även reaktiv hud reagerar ofta på förändringar som stress, värme och beröring.

Faktorer som påverkar känslig hud

Det finns tyvärr många faktorer som påverkar en känslig och reaktiv hud. Generellt utsätts vår hud för 6 miljoner kemikalier där cirka 2800 av dem har irriterande och allergiframkallande egenskaper så därför är det inte konstigt att fler och fler upplever en känslig hud.

En känslig hud kan bland annat påverkas av:

Sol och värme

Solens strålar torkar ut vilket försämrar hudens naturliga barriär funktion. Därför har en hud som utsatts mycket för sol och värme större chans att utveckla känslighet.

Kyla och låg luftfuktighet

Kyla och låg luftfuktighet har en tendens att rubba balansen mellan hudens olika lipider (fett lager). Lipider finns naturlig i huden och arbetar för att skydda huden men om dessa blir försvagade är det lätta att huden upplevs som både känslig och torr. Det är därför inte konstigt att många i Skandinavien upplever en känslig hud.

Stress

Stress påverkar inte bara vårt psyke och mående utan även hår hud kan ta stryk. Stress kan trick inflammationer på huden samtidigt som utsöndrandet av hormonerna adrenalin och kortisol kan torka ut huden.

Överdriven rengöring och peeling

Både tvål och vatten har uttorkande effekt vilket leder till att huden förlorar sina naturliga lipider som då inte längre kan skydda huden mot yttre påfrestningar. Därför leder överdriven rengöring och peeling till att huden ofta känns både torr och känslig.

Så lindrar du din känsliga hud

En känslig hud, oavsett om den är medfödd eller utvecklad senare i livet, behöver lite extra omsorg i form av stärkande och lugnande hudvårdsprodukter. Undvik starka alkoholer och parfymer som kan irritera en redan känslig hy och var extra noga med högt solskydd!

Andra faktorer som kan hjälpa att hålla din känsliga hud i balans är att försöka dricka tillräckligt med vatten, stressa mindre och motionera regelbundet.

Ansiktsrengöring för känslig hud

Satsa på en ansiktsrengöring som rengör utan att varken torka ut eller irritera huden. Ofta kan en rengöringsmjölk vara ett bra alternativ. Testa även att försiktigt avlägsna rengöringen med en fuktig handduk för att minimera att utsätt din hud för vatten.

Product image
200ml
Esse Probiotic Skincare
Sensitive Cleanser
kr
569 kr
Product image
200ml
Naturativ
Cleansing Milk
kr
210 kr
Product image
250ml
Èminence Organics Skin Care
Coconut Milk Cleanser
kr
395 kr

Ansiktsvatten för känslig hud

Använd ett ansiktsvatten som förutom att sluta dina porer och balansera hudens pH-värde även arbetar för att lugna och balansera en känslig hud. Med ett ansiktsvatten kan du när som addera extra fukt till din hud vilket kan var skönt om huden känns stram.

Product image
100ml
Esse Probiotic Skincare
Sensitive Toner
kr
489 kr
Product image
30 – 250ml
Maria Åkerberg
Neroli Freshener fr.
59 kr
59 kr
Product image
100ml
M Picaut
Hydrating Water
kr
329 kr

Ansiktsserum för känslig hud

Ett ansiktsserum är den delen av din dagliga hudvård som kan gå djupare ner i huden för att verkligen ge de resultat du önskar. Har du känslig hud är det viktigt att välja ett serum som både lugnar och återfuktar din hud. Det är även en fördel om serumet verkar för att stärka hudens skyddsbarriär.

Product image
30ml
Èminence Organics Skin Care
Calm Skin Arnica Booster Serum
kr
795 kr
Product image
15ml
Esse Probiotic Skincare
Sensitive Serum
kr
789 kr

Ansiktskräm för känslig hud

Upplever du att din hud är känslig är det viktigt att välja en ansiktskräm som både lugnar och balanserar din hud. Extra bra är det om ansiktskrämen även hjälper till att bygga upp din huds naturliga skyddsbarriär för att med tiden lindra en känslig och reaktiv hud.

Product image
50ml
Esse Probiotic Skincare
Nourish Moisturiser
kr
679 kr
Product image
50ml
Esse Probiotic Skincare
Hydro Moisturiser
kr
679 kr
Product image
50ml
Maria Åkerberg
Face Cream Sensitive
kr
299 kr