19 maj 2020

Probiotika – hudens bästa vän

Hudvård är kanske inte det första du tänker på när du hör ordet Probiotika. Många kopplar nog ihop probiotika mer med magen och produkter som den gamla klassikern Proviva. Du vet den som merparten av oss förmodligen fått som barn och som du kanske själv ger till ditt barn idag? Hur som helst. Probiotika är […]

Probiotika – hudens bästa vän

Hudvård är kanske inte det första du tänker på när du hör ordet Probiotika. Många kopplar nog ihop probiotika mer med magen och produkter som den gamla klassikern Proviva. Du vet den som merparten av oss förmodligen fått som barn och som du kanske själv ger till ditt barn idag? Hur som helst. Probiotika är goda bakterier som bor i din kropp och hud – främst i mage/tarm – samt på huden.

Att dessa små krigare gör gott för dig och din kropp har man vetat länge men det är först på senare tid som man förstått HUR viktiga dessa bakterier faktiskt är för oss människor och vårt välmående i stort. Dessutom har man kommit fram till att dom även har stor inverkan på vår hudhälsa.

Goda bakterier

Huden är ju kroppens största organ och tillsammans med tarmen är den immunförsvarets viktigaste del. De goda bakterierna, som finns i tusentals arter, är viktiga för vår hälsa och för att huden ska må bra. Det bakterierna gör är att de lägger sig som en skyddande mur på din hud för att hindra onda bakterier från att fastna och det är just det som är finessen. Det är nämligen de ”onda” bakterierna, eller snarare bristen på de goda bakteriernas mångfald, som kan orsaka hudproblem som känslighet, eksem och akne osv.

Återställ bakteriefloran

Probiotika i din hudvård hjälper inte bara till att balansera bakteriefloran i huden. Resultatet av probiotika är också att det förebygger hudens åldrande och därmed är probiotika i hudvård en mycket kraftfull anti-age, eller ska vi säga pro-age, ingrediens. Goda mikroorganismer hjälper också till att lindra hudirritationer och ger huden en ny lyster eftersom att dessa goda bakterier ökar fukthalten i huden. På sikt blir huden starkare, mer motståndskraftig och har lättare att bibehålla fukt.

Probiotisk hudvård växer

Marknaden för probiotisk hudvård växer stadigt och allt fler skönhetsprodukter blir boostade med de goda bakterierna. Först ut att använda levande probiotika i hudvård var sydafrikanska hudvårdsföretaget ESSE Probiotic Skincare som startades av kemisten Trevor Steyn. Hans forskning, som tog avstamp i det stora forskningsprojektet The Human Microbiome Project, visade nämligen att många – särskilt de med problemhy och besvär som akne och eksem – hade en begränsad och ofta rubbad mikroflora på huden. Dvs. för få goda bakterier och därmed en mikrobiell obalans i huden. Anledningarna till detta är i mångt och mycket kopplat till vår moderna livsstil och det faktum att vi inte längre vistas utomhus på samma sätt. Vi kommer helt enkelt inte i kontakt med så många bakterier som vi gjorde förr, när vi arbetade och levde närmare jorden, säger Trevor. Även den utbredda konsumtionen av syntetiska skönhetsprodukter och överanvändningen av antibiotika spelar en stor roll.

Vad mer? Jo, ALLA kan faktiskt använda sig av probiotisk hudvård. Oavsett om du är torr, fet eller känslig. Se bara till att välja rätt serie efter din hudtyp och börja lite försiktig genom att slussa in produkterna en och en så att inte huden får en probiotisk chock.

I vårt ekologiska sortiment hittar du probiotisk hudvård hos bl.a. ESSE Probiotic Skincare, M Picaut, Eminence Organics och Marina Miracle.