12 maj 2020

Hudterapeutens lexikon – del 3

Har du kanske hört talas om ord som yttorrhet, fototyp och probiotika men kanske inte riktigt förstått vad dom betyder?! Isåfall ska du läsa vårt Hudlexikon i 3 delar där vi tar upp just det – ord och uttryck som ofta används i hud-och skönhetsbranschen. Med det sagt hoppas vi att du finner denna guide […]

Hudterapeutens lexikon – del 3

Har du kanske hört talas om ord som yttorrhet, fototyp och probiotika men kanske inte riktigt förstått vad dom betyder?! Isåfall ska du läsa vårt Hudlexikon i 3 delar där vi tar upp just det – ord och uttryck som ofta används i hud-och skönhetsbranschen.

Med det sagt hoppas vi att du finner denna guide hjälpsam och som vanligt är det bara att höra av dig till vår Kundtjänst om du har några frågor eller funderingar gällande din hud eller våra ekologiska hudvårdsprodukter

Adstringerande

Adstringerande betyder samma sak som porsammandragande för oss. Alltså en produkt eller behandling som reducerar/minimerar porernas storlek. Detta kan till exempel ske vid regelbunden kemisk peeling med aha och bha-syror eller vid användning av djuprengörande lermasker. Glöm dock inte att dina porer sitter där dom sitter och att det inte är något som kan avlägsnas. Och tur är väl det med tanke på att dina porer också är dina svettkörtlars utförsgångar.

Fototyp

Olika hudtyper (hudfärger) tål som bekant sol olika bra och det är just det, hudens soltolerans, som man är intresserad av när man pratar om fototyp. En ljus skandinavisk hud tål till exempel inte solen alls lika bra som en mörk afrikansk hud utan bränner sig lätt i solen. Men samtidigt är risken för pigmenteringar, vid till exempel behandling med laser eller kemisk peeling betydligt större hos en person med mörk hud. Detta system för att mäta hudens pigmenteringsförmåga kallas också Fitzpatrick-skalan och den går från 1-6 där den ljusaste huden är en 1-a och den mörkaste en 6-a.

Reaktiv hud

Några tecken på att du har en reaktiv hud är ofta ökad känslighet, rodnad (som kan komma och gå) och pigmenteringar. Känsligheten är nödvändigtvis inte konstant utan kan uppkomma snabbt vid olika typer av påfrestning såsom beröring, värme/kyla eller vid användande av för starka/aktiva hudvårdsprodukter. Detta tillstånd har tyvärr blivit ett alltmer vanligt problem på grund av den livsstil vi har idag med mer föroreningar, dålig kosthållning med mycket socker och konserveringsmedel, stress, starka mediciner osv.

Yttorrhet

En yttorr hud är en uttorkad och fuktfattig hud. Den har nämligen låg fukthalt i översta hudlagret och upplevs därför ofta som stram och torr. Yttorrheten kan bero på en felaktig hudvårdsrutin, kallt klimat eller mycket sol och den känns ofta igen på den genomskinliga ”film” som ligger på huden och som gör att den ofta känns blank/fet samtidigt som du känner dig stram/torr. Satsa på regelbunden peeling och massor av fukt!

Probiotika

Probiotika, goda bakterier, är verkligen på kartan nu och du kan förutom på din egen kropp hitta det i såväl livsmedel som kosttillskott och numera även i hudvård. Probiotika stöttar vårt immunförsvar och förbättrar vår (hud)hälsa genom att hålla antalet ”onda” bakterier under kontroll. Probiotikans funktion i hudvården är framförallt att den jobbar antiinflammatoriskt och stärker hudens motståndskraft.

Om du redan använder bra hudvårdsprodukter men ändå har problem med huden kan det hänga ihop med en obalans i tarmen och det kan därmed vara läge att se över dina kostvanor och livsstil.

Detta var den tredje och sista delen i vår lilla artikelserie ”Hudterapeutens lexikon”. Klicka HÄR för att komma till del 1.