1 december 2020

7 steg till en välmående hud

Precis som du två gånger om dagen borstar tänderna är det viktigt att du varje morgon och kväll även vårdar och tar hand om din hud. Men bland alla produkterna i denna hudvårdsdjungel kan det vara ett rent mysterium att veta vilka produkter som ska användas och framförallt i vilken ordning de ska appliceras. I […]

7 steg till en välmående hud

Precis som du två gånger om dagen borstar tänderna är det viktigt att du varje morgon och kväll även vårdar och tar hand om din hud. Men bland alla produkterna i denna hudvårdsdjungel kan det vara ett rent mysterium att veta vilka produkter som ska användas och framförallt i vilken ordning de ska appliceras. I denna guide går vi igenom de vanligaste stegen som hjälper dig till en mer välmående hud.

En grundregel som finns när det kommer till hudvårdsprodukter är att du ska gå från tunt till tjockt. Den lättaste produkten ska alltså vara närmast din hud för att sedan bygga på och avsluta med en rik ansiktskräm eller ett skyddande ansiktsbalm. 

Steg 1 – Rengöring

Rengör regelbundet för en välmående hud

Använder du smink? Då är det extra viktigt att varje kväll göra en ordentlig rengöring för att inte täppa till huden. För att avlägsna smink och smuts från din hud behöver du använda en rengöring. 

Använder du mycket smink kan du behöva göra en dubbelrengöring. Då använder du först en oljebaserad pre-cleanser som löser upp oljor och tar bort även den mest täckande foundation. Följ sedan upp med din vanliga rengöring. Beroende på din hudtyp kan vissa ansiktsrengöringar lämpa sig bättre än andra. 

Här hittar du alla våra ekologiska ansiktsrengöringar.

Cremerengöring

Cremerengöringar är generellt något tjockare och som förutom att rengöra din hud, även ser till att återfukta huden. Denna typ av rengöring är perfekt för dig som upplever att huden känns stram och torr. En cremerengöring passar även väldigt bra för en mogen, torr och normal hud. Eftersom att det då är extra viktigt att tillföra fukt till huden i varje steg.

Product image
30 – 250ml
Maria Åkerberg
Olive Cleansing fr.
49 kr
49 kr
Product image
200ml
Esse Skincare
Cream Cleanser
kr
469 kr
Product image
100ml
M Picaut
Nourishing Cleanser
kr
329 kr

Gelrengöring

En lättare rengöring som vanligtvis löddrar när den kommer i kontakt med vatten. En rengöringsgel brukar avlägsna överflödig talg på huden vilket i sin tur ger dig en mer balanserad hud. Dessa typer av rengöringar lämpar sig främst till dig med en fet, kombinerad och obalanserad hud.

Product image
200ml
Esse Skincare
Gel Cleanser
kr
439 kr
Product image
30 – 250ml
Maria Åkerberg
Foaming Wash Clearing fr.
49 kr
49 kr
Product image
150ml
M Picaut
Glorious Green Foaming Cleanser
kr
379 kr

Steg 2 – Ansiktsvatten

Ge din hud en fuktboost med ansiktsvatten

Efter ansiktsrengöringen behöver du avsluta din rengöringsrutin med ett ansiktsvatten, även kallat toner. Det finns många fördelar med ett bra ansiktsvatten; eventuell smuts och sminkrester som blivit kvar efter rengöringen försvinner och din hud blir återfuktad. 

Dessutom kan efterföljande serum, olja och ansiktskrämer lättare sjunka in och ge bästa möjliga resultat. Ansiktsvattnet verkar även pH-balanserande och porsammandragande vilket bidrar till en mer välmående hud.

Här hittar du alla våra ekologiska ansiktsvatten.

Tips! Känns din hud fuktfattig och i behov av en uppfräschning? Spraya på ditt ansiktsvatten. Det går lika bra att använda över smink.

Product image
30 – 250ml
Maria Åkerberg
Flower Freshener fr.
59 kr
59 kr
Product image
100ml
M Picaut
Hydrating Water
kr
329 kr
Product image
125ml
Èminence Organics Skin Care
Stone Crop Hydrating Mist
kr
395 kr

Steg 3 – Ansiktsserum

Använd ansiktsserum för en välmående hud

Om du vill ha en mer effektiv hudvård som verkligen ger resultat på djupet är ansiktsserum ett bra val. Med rätt serum anpassat för din hud kan du få bukt på problem som acne, pigmentfläckar, rosacea och ojämn hud. 

Serumet appliceras efter ditt ansiktsvatten men oftast innan din olja. Det som gör ansiktsserum unikt är att det består av mindre molekyler och har en högre koncentration av aktiva ingredienser jämfört med din ansiktskräm. 

Tack vare de mindre molekylerna kan serumet leverera de kraftfulla ingredienserna djupare ner i huden och det är detta steg i din dagliga rutin som är det mest resultatinriktade.

Känns huden torr och fuktfattig? Välj ett serum som ger optimalt med fukt. Känns huden oljig? Använda ett serum som verkar balanserande. Vill du minimera ålderstecken som rynkor och fina linjer då ska du välja ett serum som plumpar upp huden. 

Här hittar du alla våra ekologiska ansiktsserum.

Här kan du läsa mer om våra ekologiska ansiktsserum och hitta det som passar just din hud.

Product image
5 – 30ml
Maria Åkerberg
Serum More fr.
99 kr
99 kr
Product image
15 – 30ml
Esse Skincare
Hyaluronic Serum fr.
499 kr
499 kr
Product image
30ml
Èminence Organics Skin Care
Calm Skin Arnica Booster Serum
kr
795 kr

Steg 4 – Ansiktsolja

Vårda din hud med ansiktsolja

Ansiktsoljan ger dig en mjuk och smidig hud utan att kännas fet eller kladdig. Precis som ditt ansiktsserum har oljan en förmåga att tränga djupare ner i huden jämfört med en ansiktskräm och kan på så sätt ge mer effektiva resultat och bidra till en mer välmående hud.

Ansiktsoljan låser också in fukt och förhindrar fuktförlust, vilket även gör att den stärker hudens naturliga skydd mot kyla, uttorkning och vind. Oljor går att använda både morgon och kväll och ska appliceras när huden fortfarande är något fuktigt. 

Under vinterhalvåret kan produkter som innehåller vatten torka ut huden vid minusgrader och då är det extra bra med en ansiktsolja. Du kan också testa att blanda 1-2 droppar ekologisk ansiktsolja i din vanliga dag- eller nattkräm. Då får du en lite rikare och mer näringsrik kräm som också ger dig lite mer lyster.

Här hittar du alla våra ekologiska ansiktsoljor.

20%
Product image
5 – 30ml
Marina Miracle 20%
Herbal Face Oil fr.
79 kr
99 kr
Product image
30ml
M Picaut
Precious Oil
kr
729 kr
Product image
30 – 100ml
Maria Åkerberg
Coldpressed Jojoba Oil fr.
129 kr
129 kr

Steg 5 – Ögonkräm

Ekologisk ögonkräm som minskar rynkor

En ögonkräm tar hand om den tunna och känsliga huden runt dina ögon. Beroende på ditt behov kan en bra ögonkräm återfukta, lugna, svalka och strama upp huden. Huden runt dina ögon är betydligt tunnare än den i resten av ansiktet och den har färre talgkörtlar, vilket kan göra huden runt ögonen extra känslig mot väder- och temperaturskillnader. 

Huden runt ögonen blir oftare torr och irriterad därav behöver den lite extra kärlek och omsorg. Det är också i det här området som de första ålderstecknen vanligtvis dyker upp. Därför är det bra att satsa på en kräm som återfuktar och stärker den känsliga huden. 

Här hittar du alla våra ekologiska ögonkrämer.

Product image
30ml
Maria Åkerberg
Eye Cream
kr
299 kr
Product image
15ml
Esse Skincare
Eye & Lip Cream
kr
419 kr
Product image
30ml
Èminence Organics Skin Care
Cucumber Eye Gel
kr
795 kr

Steg 6 – Ansiktskräm

Ansiktskräm bidrar till en välmående hud

Din ansiktskräm appliceras dagligen både morgon och kväll. En bra ansiktskräm, även kallad fuktkräm, har som huvuduppgift att återfukta, mjukgöra och skydda huden. 

Våra ekologiska ansiktskrämer kan delas in i 3 kategorier: dagkräm anpassad att användas under dagen, med eller utan spf (solskydd). 24H-kräm, en ansiktskräm som är tänkt att användas dygnet runt, alltså såväl dag som natt. Sist men inte minst har vi den ekologiska nattkrämen. En kräm som ofta är något rikare i konsistens och som hjälper till att vårda och förnya huden medan du sover.

Här hittar du alla våra ekologiska ansiktskrämer.

Product image
5 – 100ml
Maria Åkerberg
Face Lotion More fr.
39 kr
39 kr
20%
Product image
50ml
Marina Miracle 20%
Acai Hydra Cream
399 kr
499 kr
Product image
50ml
Esse Skincare
Hydro Moisturiser
kr
679 kr

Steg 7 – Ansiktsbalm

Ekologiskt och skyddande ansiktsbalm

Det sista och avslutande steget för en välmående hud är ansiktsbalmet, vars uppgift är att både mjukgöra och skydda din hud mot eventuella yttre påfrestningar.

Ansiktsbalmet ger ett optimalt skydd mot yttre påfrestningar och passar väldigt bra till dig som har en torr hud. Balmet är oftast helt utan vatten och ger därför ett extra skydd mot kyla och vind samtidigt som den hjälper huden bibehålla sin naturliga glans.

Här hittar du alla våra ekologiska ansiktsbalm.

Product image
10 – 50ml
Maria Åkerberg
Face Balm fr.
129 kr
129 kr
Product image
30ml
Maria Åkerberg
All Day Balm
kr
139 kr

Sammanfattning

För att få en välmående hud är det viktigt att du applicerar dina hudvårdsprodukter i rätt steg, enligt följande ordning.

  1. Rengör huden
  2. Återfukta med ett ansiktsvatten
  3. Boosta med ett ansiktsserum
  4. Vårda med en ansiktsolja
  5. Vårda den känsliga huden runt ögonen med en ögonkräm
  6. Avluta med en ansiktskräm
  7. Vid behov, skydda huden med ett ansiktsbalm