6 juni 2020

Vacker hud med Gurka

Gurka är en uppskattad grönska i våra Svenska hem, användningsområdena är många och smaken passar de flesta, vuxna som barn. Men visste du att gurkans uppfriskande och lindrande egenskaper gör att den även lämpar sig väldigt bra i hudvård? Varför är gurka bra för huden? Du visste säkert redan att gurkan innehåller en hel del […]

Vacker hud med Gurka

Gurka är en uppskattad grönska i våra Svenska hem, användningsområdena är många och smaken passar de flesta, vuxna som barn. Men visste du att gurkans uppfriskande och lindrande egenskaper gör att den även lämpar sig väldigt bra i hudvård?

Varför är gurka bra för huden?

Du visste säkert redan att gurkan innehåller en hel del vatten, 97% för att vara exakt. Förutom den stora mängden vatten är gurkan även rik på bland annat C-vitamin (askorbinsyra), kalium, kalcium, järn och fosfor men det är framförallt den höga halten av C-vitamin som gör att gurkan lämpar sig bra att använda i hudvård.

Om du haft hemmaspa har du säkert testat de klassiska knepet att lägga gurkskivor på ögonlocken och det är faktiskt ingen dum ide. Askorbinsyran i gurkan suger ut den överflödiga vätskan i huden som orsakar svullnaden under ögonen, dessutom ger de en härligt svalkande känsla.

C-vitamin har energigivande egenskaper på din hud vilket med tiden kan ljusa upp pigmentfläckar samtidigt som det hjälper till att ge din hud en ungdomlig lyster.

gröna gurkor

Vem bör använda gurka och vilka resultat kan jag förvänta mig?

Gurkans lindrande och dränerande egenskaper kan alla hudtyper ta fördel av. Vid regelbunden användning av gurka på den känsliga huden runt ögon kommer du märka att svullnader och mörka ringar reduceras. Används gurkan på resterande hud i ansiktet kan du se resultat som minskade pigmentfläckar samt en lugn och balanserad hud.

Hur kan jag få i mig gurka via kosten?

Ta del av gurkans alla härliga egenskaper genom att även tillsätta den i din kost kanske i en mumsig sallad eller på ostmackan. Vill du hellre slurpa i din en läskande gurkjuice, kolla in detta recept!

I vilka ekologiska produkter hittar jag gurka?