21 november 2020

Vacker hud med A-vitamin

Önskar du att arbeta mer anti-age? Då är A-vitamin, även kallat Retinol en ingrediens du ska satsa på. De effektiva antioxidanten som skyddar dina celler från att brytas ner är en riktig hejare på att både förebygga och minska ålderstecken. Varför är A-vitamin bra för huden? Som nämnt ovan arbetar A-vitamin för att skydda dina […]

Vacker hud med A-vitamin

Önskar du att arbeta mer anti-age? Då är A-vitamin, även kallat Retinol en ingrediens du ska satsa på. De effektiva antioxidanten som skyddar dina celler från att brytas ner är en riktig hejare på att både förebygga och minska ålderstecken.

Varför är A-vitamin bra för huden?

Som nämnt ovan arbetar A-vitamin för att skydda dina celler från att brytas ner vid kontakt med fria radikaler (yttre föroreningar). Samtidigt stimuleras din huds cellförnyelse vilket gör att ålderstecken som fina linjer och rynkor minskas.

A-vitamin finns i flera olika varianter där alla har sin egna kemiska bindning. Den vanligaste varianten i hudvård är Retinol, den näst effektivaste i hela A-vitamin familjen. Den starkaste varianten är syran tretinoin, en syra som endast får användas för utskriva recept.

Vem bör använda A-vitamin och vilka resultat kan jag förvänta mig?

Retinol är den vanligaste formen av A-vitamin som med sina små molekyler kan tränga ner i hudens undre lager, därav kan den behöva fasas in i din hudvårdsrutin.

Det är viktigt att du är konsekvent med användandet av retinol för att kunna se de effekter som du önskar. Med tålamod och rätt produkter kan du återfå en ungdomlig hud med härlig lyster och minskade rynkor.

A-vitamin kan med fördel användas av flera hudtyper men rekommenderas främst till dig med mogen hud samt till dig med acnebenägen hud. Genom att hämma bildandet av acnebakterier och förhindra att porer blir igentäppta av gamla hudceller är A-vitamin effektivt för att både förebygga och motverka acne.

För dig som vill arbeta anti-age hjälper A-vitamin till att stimulera kollagen- och elastin produktionen i huden (hudens egna byggstenar). Detta gör så att hudens struktur och elasticitet förbättras vilket ger ett yngre utseende.

Hur kan jag få i mig A-vitamin via kosten?

A-vitamin hittas främst i animaliska livsmedel såsom fisk, ägg och kött. Utöver det kan du hitta Betakaroten (första stadiet till retinol som kroppen omvandlar till A-vitamin) i bland annat morötter, nypon och grönkål.

Ekologiska produkter som innehåller A-vitamin