26 maj 2020

Så påverkas huden negativt av socker

Många vet redan att för mycket sötsaker, godis och snabba kolhydrater inte är speciellt bra för kroppen, symptom som trötthet, huvudvärk, högt blodsocker och övervikt är några av de effekter vi kan känna av vid överkonsumtion av socker. Men det är inte bara vårt mående som tar stryk utan även, vårt största organ, huden försämras […]

Så påverkas huden negativt av socker

Många vet redan att för mycket sötsaker, godis och snabba kolhydrater inte är speciellt bra för kroppen, symptom som trötthet, huvudvärk, högt blodsocker och övervikt är några av de effekter vi kan känna av vid överkonsumtion av socker. Men det är inte bara vårt mående som tar stryk utan även, vårt största organ, huden försämras av sockerintag.

Socker får dig att se äldre ut

När vi konsumerar socker sker en negativ utveckling i huden som kallas för glykering, detta är en biokemisk process som innebär att glukos (socker) binds till proteinmolekyler som finns i vår hud, främst kollagen, och bildar Advanced Glycosylated End products förkortat AGEs.

Som nämnt ovan är sockrets favoritprotein kollagen, det vill säga hudens egna byggstenar som ser till att din hud håller sig fast och spänstig. Vid konsumtion av sötsaker smälter kollagenet ihop med sockret till en klibbig massa vilket gör att byggstenarna i din hud blir svaga, osmidiga och oförmögna till att göra sitt jobb. Detta i sin tur resulterar i en glåmig hud med synliga ålderstecken så som rynkor, slapphet och celluliter. Istället för att ha en hud full med stärkande kollagen består din hud nu istället av dysfunktionella proteiner (AGEs).

Redan vid 25-års ålder börjar hudens cellförnyelse att avta, det vill säga hudens förmåga att själv producera nytt kollagen därav blir det redan i ung ålder svårt för huden att själv försvara sig mot AGEs och oönskade ålderstecken börjar visa sig. Närvaron av AGEs gör även att huden blir mer sårbar för fria radikaler såsom UV-ljus, förorening och cigarettrök. För att förhindra ytterligare skador på din hud är det då viktig att använda sig av hudvård med antioxidanter som skyddar din hud mot dessa yttre påfrestningar.

så-påverkas-din-hud-negativt-av-socker

Socker ger inflammationer

Förutom förtidigt åldrande bidrar sockret även till att skapa inflammationer i din hud. Socker triggar nämligen utsöndringen av stresshormonet kortisol vilket leder till en försvagad hudbarriär som i sin tur både kan orsaka och förvärra hudåkommor som akne, psoriasis och rosacea.

Vad kan du göra?

Så vad ska du då göra om du känner att din hud har påverkats negativt av socker? Först och främst, minsta ditt sockerintag! Detta är det enskilt viktigaste hjälpmedlet. Försök utesluta snabba kolhydrater som bryter ner kollagenet och fokusera på en proteinrik kost som istället förbättrar hudens kollagen produktion.

För att hjälpa till på traven kan du om du upplever synliga ålderstecken fokusera på produkter som främjar kollagenproduktionen i din hud. Har du däremot besvär av inflammationer som akne, psoriasis och rosacea ska du fokusera på att använda hudvård som verkar antiinflammatoriska och som lugnar och balanserar upp din hud.

Hudvård som främjar hudens kollagenproduktion

Product image
30ml
M Picaut
Ruby Passion Probiotic Lifting Serum
kr
999 kr
Product image
15 – 30ml
Esse Probiotic Skincare
Hyaluronic Serum fr.
499 kr
499 kr

Hudvård som verkar antiinflammatoriska

Product image
150ml
M Picaut
Glorious Green Foaming Cleanser
kr
379 kr
Product image
50 – 100ml
Maria Åkerberg
Face Protection fr.
299 kr
299 kr
10%
Product image
30ml
Loelle Organic Beauty
Hallonfröolja
179 kr
199 kr