25 augusti 2020

Pigmentering – så skyddar du dig mot oönskade fläckar

En hyperpigmentering, även kallad pigmentfläck, orsakas av en överproduktion av hudens pigment melanin. När en pigmentering uppstår har melanocyterna som producerar melanin klumpat ihop sig och en mörk fläck på huden uppstår. När du fått en pigmentering så kan det ibland vara svårt att bli av med den, men det finns produkter som kan lindra […]

Pigmentering – så skyddar du dig mot oönskade fläckar

En hyperpigmentering, även kallad pigmentfläck, orsakas av en överproduktion av hudens pigment melanin. När en pigmentering uppstår har melanocyterna som producerar melanin klumpat ihop sig och en mörk fläck på huden uppstår. När du fått en pigmentering så kan det ibland vara svårt att bli av med den, men det finns produkter som kan lindra ditt problem – Vi är här för att guida dig rätt!

Olika typer av pigmentering

Vanligast är det att få pigmentfläckar på områden som händer och ansikte då detta är delar av din hud som exponeras mycket för solen. Fyra vanliga orsaker till pigmentförändring i din hud:
• Kraftig solbränna – att bli akut solbränd kan ha negativa effekter över lång tid. Långsam solbränna är att rekommendera.
• Mediciner
• Reaktion mot kemikalier
• Hormonrubbningar


Lentigo solaris – Solfläckar

Lentigo solaris är ofarliga bruna pigmentfläckar på huden. De kallas också solfläckar och ibland åldersfläckar. Pigmentfläckarna orsakas av solens ultravioletta strålning. De bildas oftast på händernas ovansida och i ansiktet. Solfläckar kan variera i storlek från cirka en halv till flera centimeter, de är släta och kan likna fräknar. Färgen på en solfläck upplevs beige eller brun. Alla hudtyper kan drabbas av solfläckar. Oftast utvecklas fläckarna långsamt över tid och speciellt med upprepad vistelse i solljus, men ibland kan de dyka upp plötsligt. Därför är det viktigt att alltid skydda sig mot UV-strålning med hjälp av solskydd och kläder.


Hormonell Pigmentering

Dessa ljusbruna eller bruna fläckar framkommer vid hormonella förändringar i kroppen, exempelvis vid en graviditet eller p-piller men även män kan drabbas. Då uppstår det ofta pigmenteringar på överläppen eller lite större fläckvisa partier i ansiktet. Om du fått fläckar under din graviditet så brukar dessa oftast försvinna efter tid men inte alltid. Men med bra produkter så kan fläckarna reduceras och kanske försvinna.

Solskydd med SPF 30 från Biosolis – perfekt att använda som dagkräm under sommaren.


Hur skyddar jag mig från pigmenteringar?

Att använda ett solskydd under sommaren är nödvändigt, vi rekommenderar ett solskydd med SPF på 30-50. Solen är som starkast mellan kl 11-15 och då bör man hålla sig från solen helt om så är möjligt, men om du behöver vara ute på grund av jobb eller något annat så bär en hatt eller en keps. Osäker på vilket solskydd som passar din hud? Läs då även Sola säkert med ekologiskt solskydd.


Hur kan jag arbeta bort mina mina pigmentfläckar?

Alla pigmentfläckar som kommer upp i huden är inte på grund utav solen, men alla förvärras utav UV-ljuset. Så det är väldigt viktigt att du undviker exponering av UV-ljus och ska du vara i solen så använd alltid ett bra solskydd. Vi arbetar enbart med naturliga och fysikaliska solskydd, så hos oss hittar du ett säkert solskydd för både dig själv och vår miljö.

Har du fått en hyperpigmentering så är det oftast inte bara en engångsökning av pigment. Det som har hänt är att melanocyter har ökat, eller blivit överaktiva och då tillverkas det mycket melanin (hudens färgämne) på just dessa ytor, när då du vistas i solljus så träder bruna fläckar fram.

Som tur är finns det många hudvårdsprodukter som kan reducera eller kanske t.o.m ta bort dina pigmentförändringar, då problemen ibland kan sitta djupt ner i huden så krävs det lite tålamod. Önskar du personlig hjälp? Skicka då ett meddelande till oss HÄR!

Ekologiska produkter som minskar pigmenteringar