19 november 2020

Mogen hud? Här är ingredienserna du ska satsa på!

På samma sätt som att vi blir äldre åldras även vår hud. En mogen och åldrande hud kännetecknas av synliga rynkor och fina linjer, minskad spänst och elasticitet samtidigt som många upplever att huden känns torr och stram. Upplever du tecken på mogen hud? Då ska du läsa denna artikel där vi går igenom ingredienserna […]

Mogen hud? Här är ingredienserna du ska satsa på!

På samma sätt som att vi blir äldre åldras även vår hud. En mogen och åldrande hud kännetecknas av synliga rynkor och fina linjer, minskad spänst och elasticitet samtidigt som många upplever att huden känns torr och stram.

Upplever du tecken på mogen hud? Då ska du läsa denna artikel där vi går igenom ingredienserna som på bästa sätt hjälper dig att ta hand om din hud.

Varför åldras huden?

Så vad är det egentligen som händer med huden är den tappar sin spänst och rynkorna blir allt mera synliga?

Vår hud består bland annat av byggstenen kollagen, ett fiberprotein som ger huden struktur och stadga. Vid ungefär 25-års ålder minskar hudens produktion av kollagenet vilket bidra till att huden med tiden tappar sin spänst.

En annan anledning till varför huden åldras är på grund av att den ständigt utsätts för fria radikaler, föroreningar som finns i vår luft. Dessa attackerar och bryter ner våra celler och eftersom cellomsättningen även den minskar med åren kan en mogen hud inte lika enkelt bygga upp sig igen vilket leder till en torr hud med synliga rynkor.

Så tar du hand om en mogen hud

En mogen hud behöver fukt! Tänk gärna fukt i varje steg av din hudvårdsrutin från ansiktsrengöring till ansiktsmask. Utöver det är det bra att tillsätta ingredienser som reparerar huden samt stimulerar hudens cellförnyelse.

Ingredienser som kan minska ålderstecken

Vill du börja jobba mer anti-age? Då är detta ingredienserna du ska satsa på!

A-Vitamin

A-vitamin är en av de effektivaste och mest efterforskade ingredienserna när det kommer till att förebygga och minska ålderstecken.

Retinol är den kanske mest kända varianten av A-vitamin och tack vare de små molekyler kan retinol tränga djupare ner i huden för att stimulera hudens cellförnyelse vilket gör att rynkor och fina linjer minskas.

Ekologiska produkter med A-vitamin

Product image
35ml
Èminence Organics Skin Care
Bamboo Firming Fluid
kr
795 kr
Product image
5 – 30ml
Maria Åkerberg
Serum C fr.
59 kr
59 kr
Product image
15ml
Maria Åkerberg
Eye Cream More
kr
599 kr

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra finns naturligt i vår hud och är egentligen ingen syra utan en slags sockerart. Hyaluronsyran har stor vattenbindande förmåga vilket har gjort den till en viktigt ingrediens i naturlig hudvård.

Hyaluronsyran finns i flera former där de olika formerna ger olika resultat. Stormolekylär hyaluronsyra kan inte penetrera huden utan lägger sig istället som en hinna för att skydda, stärka och återfukta hudytan. Småmolekylära hyaluronsyran däremot går djupt ner i huden för att återfukta och ”plumpa upp” vilket ger en förbättrad elasticitet och minskade ålderstecken.

Ekologiska produkter med Hyaluronsyra

Product image
15 – 30ml
Esse Skincare
Hyaluronic Serum fr.
499 kr
499 kr
Product image
50ml
M Picaut
Hydra Lagoon Overnight Mask
kr
699 kr

Peptider

Peptider är korta kedjor av olika aminosyror, alltså byggstenar av proteiner som kommunicerar med proteinerna i vår hud (kollagen och elastin). Oftast används peptider för att stimulerar kollagenet i huden vilket ger en bättre fyllighet och minskade ålderstecken.

Peptider kan ändra en hudcells beteende. Därav används dessa oftast i anti-age produkter för att få cellerna att bete sin som unga och friska celler igen.

Ekologiska produkter med Peptider

Product image
50ml
Maria Åkerberg
Face Lotion Supplement
kr
399 kr
Product image
30ml
M Picaut
Precious Oil
kr
729 kr
Product image
30ml
Èminence Organics Skin Care
Marine Flower Peptide Serum
kr
1295 kr

AHA-Syra

AHA är den största gruppen av syror och arbetar för att öka hudens cellförnyelse som i sin tur saktar ner åldrandet och motverkar synliga ålderstecken som rynkor, fina linjer och slapp hud.

Genom att introducera AHA i din hudvårdsrutin ger du din hud möjlighet att skapa nya och friska hudvårdsceller som bidrar till slätare hud med ny lyster.

Ekologiska produkter med AHA-syra

Product image
30 – 100ml
Maria Åkerberg
AHA & Jojoba Peeling fr.
69 kr
69 kr
Product image
30ml
M Picaut
Pearl Luminous Gentle PHA Serum
kr
849 kr

Probiotika

Genom att tillföra probiotika till din hud tillför du en mängd goda bakterier som bildar en sköld på din hud för att hålla dåliga bakterier borta. En balanserad hudyta med övervägande goda bakterier kan hjälpa dig få bot på problem som akne, eksem och torrhetsfläcka. Dessutom bidrar det till att minska ålderstecken.

Ekologiska produkter med Probiotika

Product image
30ml
Esse Skincare
Probiotic Serum
kr
1399 kr
Product image
50ml
M Picaut
Rose Quartz Supreme Probiotic Rich Cream
kr
729 kr
20%
Product image
50 – 110ml
Marina Miracle 20%
Sweet & Creamy Oil Cleanser fr.
191 kr
239 kr

E-Vitamin

E-vitamin är en stärkande och reparerande vitamin som återställer hudens egna fuktbalans. Dessutom läker den skador och motverkar de negativa effekterna som fria radikaler har på vår hud. Denna vitamin arbetar för att förbättra hudhälsan.

Ekologiska produkter med E-vitamin

Product image
50ml
Maria Åkerberg
Blueberry Seed Mask
kr
299 kr
Product image
15ml
M Picaut
Precious Eye Cream
kr
599 kr

Squalane

Squalane används för att mjuka upp huden och bevara hudens egna fukthalt utan att huden känns varken fet eller oljig. Förutom att bevara hudens fukt vilket ger en bättre spänst används detta ämnen även för att transportera andra hudvårdande ingredienser djupare ner i huden.

Ekologiska produkter med Squalane

20%
Product image
5 – 28ml
Marina Miracle 20%
Reload Night Serum fr.
103 kr
129 kr
Product image
30ml
M Picaut
Ruby Passion Probiotic Lifting Serum
kr
999 kr