28 april 2020

Hudterapeutens lexikon – del 1

Har du kanske hört talas om ord som hudtillstånd, kollagenstimulerande och hudbarriär men kanske inte riktigt förstått vad dom betyder?! Isåfall ska du läsa vårt Hudlexikon i tre delar där vi tar upp just det – ord och uttryck som ofta används i hud-och skönhetsbranschen. Med det sagt hoppas vi att du finner denna guide […]

Hudterapeutens lexikon – del 1

Har du kanske hört talas om ord som hudtillstånd, kollagenstimulerande och hudbarriär men kanske inte riktigt förstått vad dom betyder?! Isåfall ska du läsa vårt Hudlexikon i tre delar där vi tar upp just det – ord och uttryck som ofta används i hud-och skönhetsbranschen.

Med det sagt hoppas vi att du finner denna guide hjälpsam och som vanligt är det bara att höra av dig till vår Kundtjänst om du har några frågor eller funderingar gällande din hud eller våra ekologiska hudvårdsprodukter 🙂

Hyperpigmentering

De flesta som hör ordet hyperpigmentering tänker nog på bruna fläckar. Och det är helt korrekt. Det finns dock olika varianter av hyperpigmentering och den första och vanligaste pigmenteringen är s.k. åldersfläckar, som orsakats av för mycket solexponering. Sedan har vi melasma/kloasma som är en hormonellt betingad pigmentering som kan dyka upp i samband med till exempel graviditet och ofta sitter på överläpp och i pannan. Den tredje varianten av hyperpigmentering är den som vi kallar för postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH) och som kan vara exempelvis gamla akneärr som blivit till en röd eller brunaktig fläck på huden.

Hudtillstånd

Att fastställa hudtyp är något vi hudterapeuter gör på daglig basis men vi kollar också efter något mer, nämligen eventuella hudtillstånd. Ett hudtillstånd är, precis som det låter, ett tillstånd, och sällan något som är permanent. Några vanliga hudtillstånd idag är yttorrhet, reaktiv hud samt akne och samtliga går att reducera eller bli av med helt genom rätt hudvård och en hälsosammare livsstil. Ibland är det dock nödvändigt med ett besök hos en hudläkare för att få ordning på till exempel akne av den svårare graden.

Kollagenstimulerande

Kollagen finns naturligt i vår hud och är ett protein som håller huden fast och återfuktad. Ex tänk på ett barns kinder och jämför med en person som passerat 60år, barnet har mycket kollagen och den äldre huden har mindre kollagen. Ordet kollagenstimulerade syftar till något som har en positiv inverkan på vår naturliga kollagenproduktion och det kan handla om såväl kost och hudvårdsprodukter till avancerade ansiktsbehandlingar så som microneedling och IPL. Exfoliering/peeling skyndar också på cellförnyelsen i huden vilket bidrar till en ökad kollagenproduktion.

Antioxidanter

Antioxidanter definieras som naturliga ämnen som skyddar cellerna i kroppen mot b.la. UV-strålar, föroreningar, stress m.m. Vitaminer som vitamin C är en av många viktiga antioxidanter som vi behöver för att må bra och just C-vitamin är dessutom kollagenets kanske bästa vän. Den behövs nämligen för att huden skall kunna producera kollagen överhuvudtaget – vilket gör det till en viktigt komponent i framförallt kosten. Vidare är en varierad och färgglad kost absolut att rekommendera men det kan även vara en god ide att tillsätta antioxidanter som vitaminer via din hudvård. Vitaminer som intages via maten används nämligen i första hand av de inre organen och det sista organ som får dra nytta av eventuella överskott är huden. Din hud får med andra ord ”resterna” om det blir något över och därför kan det vara väldigt bra med en extra, utvärtes tillförsel av vitaminer som A, E, B och C.

Mogen hud

En mogen hud är kort och gott en åldrad hud. Det vill säga en hud med synliga ålderstecken som fina linjer, rynkor, minskad elasticitet osv. Själva åldringsprocessen går naturligtvis inte att stoppa helt, men med rätt produkter och livsstil kan man bromsa den så att den går lite saktare. Tänk hög solskyddsfaktor på sommarhalvåret, retinol (A-vitamin) och fysiskt aktivitet för att hålla igång cirkulationen 🙂

Klicka här för att komma till Hudterapeutens lexikon del 2.