5 maj 2020

Hudterapeutens lexikon – del 2

Har du kanske hört talas om ord som hudbarriär, milier och rejuvinera men kanske inte riktigt förstått vad dom betyder?! Isåfall ska du läsa vårt Hudlexikon i 3 delar där vi tar upp just det – ord och uttryck som ofta används i hud-och skönhetsbranschen. Med det sagt hoppas vi att du finner denna guide […]

Hudterapeutens lexikon – del 2

Har du kanske hört talas om ord som hudbarriär, milier och rejuvinera men kanske inte riktigt förstått vad dom betyder?! Isåfall ska du läsa vårt Hudlexikon i 3 delar där vi tar upp just det – ord och uttryck som ofta används i hud-och skönhetsbranschen.

Med det sagt hoppas vi att du finner denna guide hjälpsam och som vanligt är det bara att höra av dig till vår Kundtjänst om du har några frågor eller funderingar gällande din hud eller våra ekologiska hudvårdsprodukter.

Hudens pH-värde

En rubbad pH-balans kan leda till diverse vanliga hudproblem som torrhet, rodnad och för tidigt åldrande så därför är det (nästan) lika eftersträvansvärt som att hitta rätt balans i livet. Hudens pH-värde, dess naturliga surhetsgrad, ligger på 4,5–5,5 och det är i det här spannet som din hud trivs bäst. Med det sagt så vill vi försöka undvika att förändra den naturliga pH-balansen och det gör du främst genom att använda pH-vänliga hudvårdsprodukter, dvs. skönhetsprodukter som inte är för basiska (över 7 på pH-skalan) eller alldeles för sura. Ett smart tips här är att testa en snäll, ekologiskt ansiktsrengöring och/eller ett ansiktsvattnen som verkar återfuktande och pH-balanserande.

Hudbarriär

Din hudbarriär är den osynliga film på din hud som möter världen varje dag och som har en stor inverkan på din huds motståndskraft. Barriären i sig är uppbyggd av döda hudceller, ceramider, fettsyror och vatten och den skyddar oss mot irriterande och smittsamma ämnen som annars kan tränga in i huden och orsaka inflammation, klåda mm. En stark, välmående barriär är faktiskt det som bäst bromsar upp hudens åldrande och dessutom minskar en stark barriär avsevärt risken för hudsjukdomar. Med andra ord; var rädd om din hudbarriär och vårda den ömt genom att använda stärkande, närande produkter med ingredienser som liknar hudens egna (och har ett hudvänligt pH-värde, såklart).

Talgproduktion

I huden, vårt största organ, finns våra kära talgkörtlar som producerar fett (även kallat sebum) för att skydda och smörja huden. Talg är med andra ord bra i lagom mängd men om talgkörtlarna kommer i obalans, vilket kan ske vid till exempel pubertet och graviditet, så börjar dessa körtlar producera betydligt mer talg än vad som är nödvändigt och det kan i sin tur leda till att du upplever att huden känns oljig/fet. Blemmorna som sedan kan dyka upp beror på att dina porer kloggas igen och bakterier kan bildas, vilket ibland skapar en inflammation i talgkörteln.

Milier

Milier är dom där vita, hårda och svårtklämda små ”plupparna” som vanligtvis dyker upp runt ögonen eller på kinder. Man vet idag inte exakt vad som orsakar milier men felaktig hudvård tros kunna vara en bidragande faktor liksom livsmedel som mjölkprodukter och vissa P-piller. Dessa små talgcystor är helt ofarliga men kan såklart vara estetiskt störande så om du vill få hjälp att avlägsna dom så boka en konsultation hos en Auktoriserad Hudterapeut.

Rejuvinera

När vi hudterapeuter säger rejuvinera så menar vi på ren svenska föryngra och det vi syftar på är ingredienser/produkter/behandlingar som jobbar med att stimulera din cellförnyelse, öka kollagenproduktion eller på andra sätt boostar huden med kraftfulla ingredienser. Tänk anti-age. Eller ska vi kanske kalla det pro-age?!

Klicka här för att komma till Hudterapeutens lexikon del 3.